نقش تغذیه سالم در مدارس در میزان یادگیری کودکان
بطور مسلم بزرگترین آرزوی هر مادر و پدری آن است که کودکانشان هم از رشد طبیعی برخوردار بوده ، هم سالم شاداب باشند و هم از گزند بیماری در امان بمانند.
این آرزویی کاملاً طبیعی و منطقی است. بویژه آن که کودکان ، گروهی از افراد جامعه را تشکیل می دهند که به دلایل زیر تغذیه شان از اهمیت ویژهای برخوردار است ؛
کودکان چون در هر مرحله رشد سریع هستند . نیازهای تغذیه ای شان اهمیت خاصی دارد و هر نوع اختلالی در تغذیه ی آنان پیش آید . می توان مواجب وارد آمدن لطمات شدیدی به رشد آنان شود.
کودکان حساس ترین و آسیب پذیرتر از بزرگسالان هستند و کمبود و اختلا لات تغذیه ای موجب کاهش قدرت ایمنی آنان می شود. هم چنین آنها را رنجور ، بیمار و ناتوان خواهد ساخت .
کودکان در مرحله یادگیری سریع هستند و تغذیه نا کافی و نا مناسب می تواند قدرت یادگیری و حافظه ای آنان را تا حد قابل توجهی کاهش دهد و این امر می تواند در آینده نیروی فعال جامعه را فلج کرده و زیان های عظیم و جبران ناپذیری به سلامت جامعه وارد سازد.
ـ کودکان را چگونه با غذاهای سودمند وسالم تغذیه کنیم ؟
بچه ها غذاهای شیرین شکردار و تنقلات را بیشتر دوست دارند به ویژه اگر این مواد بوسیله تلویزیون تبلیغ شوند . ولو اینکه غذای بدون ارزش باشد . غذاهای آماده ( مانند ساندویچ و نظائر آن ) غالباً دارای چربی زیاد هستند ودر عین خوش آیند کودکان ، برخی از پدر و مادرها به کودکانِ دبستانی خود پول می دهند تا ناهار خود را از غذاهای آماده که غالباً چربی زیاد هم دارند تهیه نمایند .
ـ والدین باید چه بکنند ؟
پدر ومادر نخستین و بزرگترین مربیان کودکان و الگوی آنان هستند . آنان می توانند برای کودکان غذای لذیذ مغذی تهیه نمایند . این بدان معنی نیست که غذا الزوماً گرانبها باشد چه بهای متوسط نیز می توان غذای مغذی برای کودکان تدارک دید . اگر قرار است نوجوانان ناهار خود را خارج از منزل بخورد ، باید به او یاد داد که چه نوع غذا بخورد.
ـ غذاهای حاوی پروتئین میزان یادگیری را افزایش می دهند . آنها همچنین ابزار لازم برای ارتباط بین سلولها ی مغز را فراهم می کنند . از سوی دیگران کم بود هیدراتها ، انرژی بخش هستند امّا اگر بمقدار زیاد و بدون پروتئین کافی مصرف شوند موجب خواب آلودگی می شوند . کمبود اسیدها ی چرب ضروری موجب آلرژی و مشکلات یادگیری شامل کم توجهی و اختلالات بیش فعالی
می شوند.
تغذیه سالم در هر سنی مهم است اما برای کودکان در حال رشد مهمتر است مخصوصاً اگر در یادگیری دروس خود مشکل داشته باشند . غذاهای گوشتی غالباً خوشمزه تر و تازه تر هستند . علاوه بر اینکه در معرض آفت کش ها و مواد شیمیایی نیز نبوده اند . بچه های کوچکتر بیشتر به غذا و همینطور مواد شیمیایی هوازی حساسند. پس آنها بیشتر از همه ازغذاهای گوشتی استفاده می برند . آلرژی مانع رفتن کودک به مدرسه نمی شود اما بر یادگیری او تأثیر می گذارد . طبق تحقیقات ، آنچه نوجوانان می خورند بر یادگیری آنان تأثیر می گذارد به گفته دکتر بونی اسپرنیگ از دانشگاه تگزاس « صبحانه بیش از دیگر وعده های غذایی مؤثر است»
بچه که همراه صبحانه مقدار زیادی پروتئین مصرف می کنند بیش از آنها که غذا یغنی از کربوهیدراتها مصرف می کنند در یاد گیری دروس موافق اند ، متأسفانه بیشتر کودکان پیش از رفتن به مدرسه به جای مصرف پروتئین ، بیشتر غذاهای حاوی کربوهیدرات و بدون کالری مصرف می کنند در عوض هنگام شام غذای پر از پروتئین می خورند که مانع خواب آنها نیز می شود.
پروتئین ها:
کودکان پایه ( 11ـ7 ساله ) به پنج وعده پروتئین در روز نیاز دارند که باید در صبحانه و نهار مصرف شود . منابع غذایی پروتئین شامل مرغ ، تخم مرغ ، ماهی ، بنشن ها ( عدس ، لوبیا و ... ) و سویا می شود رژیم های غذایی صرفاً گیاهی برای بچه ها توصیه نمی شود . زیرا توازن پروتئین در بدن بدون گوشت مشکل است . همچنین کودکان به اسید های چرب اشباع نشده موجود در ماهی نیاز دارند . این چربیهای اشباع نشده ( مخصوصاً ماهیهایی که در آبهای سرد هستند مانند ماهی آزاد ) فوراً به سلولها ی مغز و دیگر اعضای بدن می رسند
کربوهیدرات:
کودکان پایه ابتدایی روزانه به هفت وعده کربوهیدرات هر وعده (نصف فنجان حبوبات پاستا یا برنج یا یک برش نان گندم ) به علاوه 5 وعده میوه و سبزیجات ، (هر وعده : نصف فنجان میوه های ریز شده و رنگارنگ ) نیاز دارند.
شاد و با نشاط و سلامت باشید
دبستان و پیش دبستانی غیر انتفاعی دخترانه حدیث